Eft ve Havale nedir? Aralarındaki farklar neler?

154
0
eft-ve-havale-nedir-aralarindaki-farklar-neler

Bu makalemizde sizlere Eft ve Havale nedir? Aralarındaki farklar neler? konuları hakkında bilgiler vereceğiz.

Eft ve havale işlemleri elektronik ortamda, bankalar ya da finansal kuruluşlar aracılığıyla yurt içi para transferi yapmakta kullanılan işlemlerdir.

Havale Nedir?

Havale nedir? sorusu ile başlayacak olursak. Havale bir bankanın ya da finans şirketinin iki farklı şubesi arasında yapılan para transferi işlemidir. Bu tür işlemler internet şubesi, banka şubesi, cep şubesi, banka atmlerinden yapılabilmektedir. Bankaların ücretsiz hizmet verebildiği gibi ücret talep de edebilmektedirler. Bu şekilde yapılan işlemler iki kişi arasında gerçekleştirilmektedir. Bankalar para trafiğini yönlendirmektedir. Kişilerin aynı bankadaki kendi hesapları arasında yaptıkları havale işlemlerine virman denilmektedir.

Havale nasıl yapılır? sorusuna cevap verecek olursak. Örneğin A bankasının İstanbul şubesinde hesabınız var. Yine aynı A bankanın Ankara şubesindeki başka bir hesabınız var diyelim, A bankasının İstanbul şubesindeki hesabınızdan A bankasındaki Ankara şubesindeki para transfer işlemi yaptığınızda iki hesabınız arasında havale işlemi yapmış olursunuz.

Eft Ne Demek?

Eft nedir? sorusu ile başlarsak. Elektronik Fon Transferi işlemi, farklı bankalar arasında kişiler arasında para transferi işlemidir. TCMB sistemine göre elektronik fon transfer işlemleri; nakit para dolaşımını azaltmak, ödemeleri güvenli ve risksiz biçimde yapabilmek, hızlı ve güvenilir bilgi sağlamak, transfer edilecek paraların izini sürebilmek ve elektronik bankacılığın geliştirilmesini hedeflemektedir.

İşlem yaparken alıcının adı soyadı bilgileri, iban numarası gibi bilgiler gereklidir, iban numarası girilmeyecekse alıcı banka adı, şube adı, alıcı hesap numarası ve işlem tutarı bilgileri gereklidir.

Elektronik fon transferi yapabilmek için banka şubeleri veya internet şubelerini kullanabilirsiniz ve bu sisteminde para transferine ek olarak hazine bonosu ve menkul kıymetler transferi de yapılabilmektedir.

Eft masrafları bankalar arasında değişiklik göstermektedir. Bazı bankalar internet şubeleri ücretsiz işlem yaparken, bazı bankalar ise ücretli yapmaktadır. Bu kişilerin banka ile anlaşmalarına bağlıdır. Örneğin; maaş müşterileri işlemlerini internet şubelerinden ücretsiz yapabilirler.

Bakınız...!!!  Dm Ne Demek? DM Nedir?

AyrıcaEft ve Havale nedir? Aralarındaki farklar neler? makalemizin yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz İban Numarası Nedir? Neyi İfade Eder? Kaç Hanelidir? makalemizi de inceleye bilirsiniz.

Havale Ve Eft Arasında Ne Farklar Mevcuttur?

Havale eft farkı ise: Havale işlemi günün her saati anında yapılabilmekteyken, Eft saatleri  yani eft işlemi ise mesai saati bitimine kadar yapılır ve işlemin gerçekleşme süresi bir saate kadar uzayabilmektedir. Mesai saatleri dışında yapılan elektronik fon transferi işlemi bir sonraki mesai günü içerisinde gerçekleştirilmektedir. Bunun sebebi ise eft işleminden sonra işlem bilgisinin TCMB sistemine bildirilip onaylanması gerekmektedir. Bu da işlem süresini uzatmaktadır.

Havale işlemi bir bankanın farklı şubeleri arasında yapılırken, eft işlemi ise farklı bankalar arasında gerçekleştirilmektedir.

Eft işleminde iban numarası gerekliyken, havale işlemi isimle, cep telefonuyla, banka hesap numaralarıyla yapılabilmektedir.

Sizlere Eft ve Havale nedir? Aralarındaki farklar neler? konuları hakkında bilgiler verdik. Diğer makalelerimize bakmayı unutmaayın…

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here