1 Dönüm ve 1 Dekar Kaç Metrekaredir?

0
127
1-donum-ve-1-dekar-kac-metrekaredir

Bu makalemizde size günlük hayatımız sıklıkla karşılaştığımız  1 Dönüm kaç dekar? 1 Hektar kaç dönüm?,1 Dönüm kaç metrekare,1 Dekar kaç dönüm,  1 Dönüm kaç metre, 1 Dönüm kaç metrekare veya 1 Dönüm kaç metredir sorularına cevap vereceğiz.

1 Dönüm ve Dekar Kaç metrekare

Geçmişte büyüklerimiz arazinin veya tarlanın yüzölçümünü adımlayarak hesaplardı ve her adımı bir ar derlerdi bu eni ve boyu 40 ar yani adım olan toprak parçalarına bir dönüm olarak kabul ederlerdi. Ancak insanların bacakların uzun veya kısa olması çeşitli sorunları getirmekteydi. 19 yüzyılın başlarında bu uygulamadan vazgeçilmek istense de ahali tarafından kullanmaya devam edildi. 1945 yılında toprak kanunu getirilerek bir dönüm 1000 m2 olarak kabul edildi. Bu ölçü birimini günümüzde kullanmaya devam etmekteyiz. Dönümün diğer bir adı da dekardır. 1 Dönüm kaç dekar veya 1 dekar kaç dönüm sorularına şu cevabı verebiliriz. İkisi de 1000 metrekaredir. Geçmişte kullanım şeklinde 30,31 m boyu, 30,3 m eni olan bir alana 1 dönüm veya 1 dekar olarak hesaplanırdı. Halk arasından dönüm kelimesi dekar kelimesi göre daha çok kullanılırdı. Vatandaş sokakta “kaç dönüm“, “dönümü ne kadar” veya “bahçe kaç dönüm” gibi terimi günümüzde sıklıkla kullanmaktayız.

1 Dönümün diğer ölçü birimlerine oranı ise:

1 Dönüm = 1.000 Metrekare (m2)
1 Dönüm = 10 Ar (a)
1 Dönüm = 1 Dekar (daa)
1 Dönüm = 0,1 Hektar (ha)
1 Dönüm = 0,001 Kilometrekare (km) olarak hesaplanır.

Dönüm sorularına örnek vererek cevaplayalım

1) 10000 m2 kaç dönümdür?
Cevap : Metrekareyi dönüme böldüğümüz zaman cevabı buluruz. 10000 / 1000=10 dönüm buluruz.
2) 10 dönüm kaç hektardır?
Cevap : 1 hektar dönümün 10 katı olduğunu daha önce söylemiştik veya yukarıdaki tabloya bakabilirsiniz.10 / 10 = 1 Demek oluyor ki 10 dönüm 1 hektara eşitmiş
3) 10 dönüm kaç AR eder?
Cevap : Yukarıdaki tabloya bakarsak 1 dönüm 10 ara eşit olduğunu söyleyebiliriz. 10 dönüm x 10 = 100 AR dır doğru cevap
4) 10 Dönüm kaç metrekaredir ?
Cevap : 1000 metrekare 1 dönüm olduğu için 10 x 1000 = 10.000 metrekare doğru cevap

Bakınız...!!!  Dağ Çileği Nedir? Dağ Çiçeğinin Faydaları Neler?

Ayrıca 1 Dönüm ve 1 Dekar Kaç Metrekaredir? makalemizin yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz Beta balığı özellikleri nelerdir?, Beta balığı bakımı ve akvaryum seçimi? yazımızı da inceleye bilirsiniz.

1 Hektar Kaç Metrekare

Hektar ölçüsü genellikle ormanlık alanları ölçmek için kullanılır. Yaz aylarında sıklıkla karşılaştığımız orman yangınları sonucunda haberler bültenlerinde 25 hektar veya 50 hektar yandı kelimelerini kullanırlar. Arazi ölçümünde 10 bin metrekarelik bir alanı kapsayan ölçü birimi hektar denir. 1000 metrekarenin on katı 1 hektara eşittir.Diğer bir değişle 1 hektar 10 bin metrekareye eşittir.Arazi ölçüleri 10 ar 10 ar artar veya 10 ar 10 ar azalır. Hektarı bulmak için kendinden küçük ölçülere bölünürken 10 ile çarpılır veya 10 a bölünerek doğru cevaba ulaşırız.

Hektarın diğer ölçü birimlerine oranı ise;
1 Hektar = 10.000 Metrekare (m2)
1 Hektar = 100 Ar (A)
1 Hektar = 10 Dekar (DAA)
1 Hektar = 10 Dönüm
1 Hektar = 0.01 Kilometrekare (km)

Hektar sorularına örnek vererek cevaplayalım

1) 10.000 metrekare kaç hektardır?
Cevap: 10.000 metrekare 1 hektar olduğuna göre 10.000 metrekareyi 10.000 e böleriz 10.000 / 10.000 = 1 hektardır.
2) 20 dekar kaç hektardır?
Cevap : Yukarıdaki tabloya baktığımızda 1 dekarın 0,1 Hektar olduğunu görüyoruz. Dekarı Hektara bölerek Doğru Cevabı buluruz. 20 / 10 = 2 Hektar doğru cevaptır.
3) 10 hektar kaç AR dır sorusuna bakalım.
Cevap : Tablomuzda 1 hektarın 100 AR dır söylemiştik. O zaman 10 hektar x 100 = 1.000 AR doğru cevaptır.
4) 10 Hektar kaç metrekare (m2) dir?
Cevap : Tabloda 1 hektar 10.000 metrekare olduğuna göre 10 x 10.000 = 100.000 metrekare doğru cevaptır.

Bu makalemizde sizler Dönüm nedir?, Dekar nedir? Hektar nedir? 1 Hektar kaç dönüm?, 1 Dönüm kaç dekar?, 1 Dekar kaç dönüm, 1 Dönüm kaç metrekare, 1 Dönüm kaç metre, 1 Dönüm kaç metrekare veya 1 Dönüm kaç metredir konuları hakkında bilgiler verdik diğer makalelerimize bakmayı unutmayın…

Bakınız...!!!  Unf Ne Demek? Unf Nedir?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here